Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy vidéki polgármester nyílt
  2008-12-03 22:40:19, szerda
 
  Egy vidéki polgármester nyílt levele az országgyűléshez


A szociális törvény módosításával kapcsolatos aggályait fogalmazta meg taktaharkány polgármestere.
Ági, sze, 2008/12/03 - 21:54


Taktaharkány települése 4100 lakosú nagyközség, kb. 340 rendszeres szociális segélyezett él itt. A tervezet szerint 9 hónapig tartó foglalkoztatást kellene biztosítanunk számukra. Ez egy ilyen nagyságú, vagy még kisebb településen megvalósíthatatlan.

Magyar Országgyűlés
Önkormányzati és Területfejlesztési
Bizottsága
Gy. Németh Erzsébet elnök
BUDAPEST
Pf. 2.
1357

Tisztelt Elnök Asszony!

Amikor 2008. november 12-én meghívottként részt vehettem az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság ülésén, biztatást kaptam arra vonatkozóan, hogy további javaslataimat, ajánlásaimat küldjem meg a bizottság részére.

Akkor a szociális törvény módosításával kapcsolatos aggályaimat fogalmaztam meg azért, mert a módosítások - véleményem szerint - hátrányosan érintik az ország szinte valamennyi önkormányzatát, de leginkább a kistelepülések további működését veszélyeztetik.
Amennyiben a szociális törvény módosítása elfogadásra kerül, a rendszeres szociális segélyezési rendszer, az ezzel kapcsolatos foglalkoztatás gondot jelenthet a települések számára. Taktaharkány települést említve példaként, a 4100 lakosú nagyközségben kb. 340 rendszeres szociális segélyezett van. A tervezet szerint 9 hónapig tartó foglalkoztatást kellene biztosítanunk számukra. Ez egy ilyen nagyságú, vagy még kisebb településen megvalósíthatatlan.
Ezen probléma áthidalásaként, egyik lehetséges megoldásaként az alábbi javaslattal élek.

Az Országgyűlés 48/2002.(VII.19.) OGY határozatában földbirtok-politikai irányelvként szerepel a Nemzeti Erdőtelepítési Programban foglaltak végrehajtásának támogatása, illetve a mezőgazdasági rendeltetésű földterületek művelésben tartásának elősegítése, a mezőgazdasági termelésre kevésbé alkalmas termőföldek, földterületek más irányú hasznosításának előkészítése, támogatása, esetenként végrehajtása.

A Nemzeti Földalapról szóló 2001. évi CXVI. tv. 1.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint "Az állam ezeket a földeket mezőgazdasági és erdőgazdálkodási céllal részben vagyonkezelés, részben más jogcímen történő használatba adással hasznosítja..."

Az irányelvek és a törvény figyelembe vételével javaslom, hogy a Magyar Állam a tulajdonában álló, a Nemzeti Földalaphoz tartozó, erdőgazdálkodásra, erdőtelepítésre alkalmas földterületeket vagyongazdálkodási, vagyonkezelési céllal ingyenesen adja át az önkormányzatoknak, hozzájárulva ezzel a közfoglalkoztatás színvonalának emeléséhez. Mindannyian tudjuk, hogy a közhasznú, közcélú munka nincs definiálva, ezek hatékonyságát évek óta senki nem vizsgálta. Legyen az a cél, hogy ezzel a foglalkoztatási formával értelmes, értékteremtő, valóban hasznos munkát tudjunk végeztetni a munkájukat elvesztett, de munkavégzésre hajlandó polgárokkal, de megfelelő tevékenységet tudjunk biztosítani az alulképzett, szakmával, esetleg 8 általános iskolai végzettséggel sem rendelkező munkaerő számára. Az 1990-es évektől egyre fogy az ország erdőállománya. A privatizáció során az erdőterületeket felvásárolták, letermelték, az újbóli szakszerű telepítés nagyon sok esetben elmaradt.

Az általam vezetett Taktaharkány nagyközségre nem ez a jellemző. Amíg nagyon sok önkormányzat az egyre nehezebbé váló gazdasági helyzetben értékesíti területeit, ingatlanait, addig mi mezőgazdasági földterületeket, erdőterületeket, legelőket vásárolunk, erdőket telepítünk, így tudunk biztosítani 20-30 embernek hasznos munkát kora tavasztól késő őszig. Tapasztalataink szerint - megfelelő szakember irányításával és ellenőrzésével - jó minőségű munkát tudnak végezni az erdőművelés során.
A helyben való foglalkoztatás hozzájárul a településhez való kötődés erősítéséhez, megállítja a vidékről városba történő elévándorlást, a kistelepülések elnéptelenedését. De nemcsak az emberi oldala fontos ennek a javaslatnak. A folyamatos erdőtelepítés környezeti hatásai néhány év múlva pozitív hatást váltanak ki a levegőtisztaság javulása, a talajerózió megállítása kérdésében.
A médiában szinte naponta halljuk, hogy szabálysértések, bűncselekmények következtében folyamatosan fogyatkozik az ország erdőállománya. Mint ahogyan azt mindannyian tudjuk, a lakosság jelentős része fát használ fűtésre, nem kifejezetten a földgáz árának drasztikus emelkedése miatt. Ha a településeken olyan munkát biztosítunk az emberek részére, mellyel értéket teremtenek, saját munkavégzésük során tapasztalják meg ezen munkák nehézségét, megtanulják becsülni a munkával létrehozott "terméket", esetleg közreműködnek annak megóvásában is.

A nemzeti vagyonkezelő Ügynökség folyamatosan értékesíti az állami földeket. Az árveréseken a kisgazdálkodók, a családi gazdaságok, az értékesíteni kívánt földterület szomszédságában lakó egyszerű gazdák sok esetben vásárlóként számításba sem jöhetnek, hiszen a tőkeerős spekulánsok, nagybirtokosok vannak jelen az értékesítés folyamatában. Olyan emberek juthatnak hozzá értékes földterületekhez, akiknek semmilyen kötődésük nincs a településekhez, anyagi haszonszerzés céljából a földet továbbértékesítik, nem teremtenek munkahelyet. 2011-től megnyílik a földpiac a külföldiek előtt is, mely ismét jelentősen megnehezítik a magyar kisgazdák, termelők földhöz való jutását, de jelentheti ez azt is, hogy néhány éven belül többszörösére emelkedik a termőföld értéke. Ebből adódóan azok járnak majd jól, akik nem termelési, hanem befektetési céllal vásárolnak földeket, erdőket, legelőket, így Európa egyik legjobb minőségű termőföldje kereskedelmi árucikk lesz csupán.

Tisztában vagyok azzal, hogy - ha ez a javaslat pozitív véleményt vált is ki a jogszabályalkotókban - megvalósítása nem megy egyik napról a másikra. Meg kell teremteni a jogszabályi hátteret, de fel is kell erre készülnie mind az önkormányzatoknak, mind a Magyar Államnak, mint a földterületek tulajdonosának. Javaslom ezért, hogy a szerencsi kistérség, mint az ország 33 leghátrányosabb kistérségeinek egyike legyen első ennek a projektnek a megvalósításában, szolgáljon mintául a további gyakorlat kialakítása során. Az országos adatok bizonyítják, hogy vidékünkön a legmagasabb arányú a munkanélküliség, ezen belül is a képzetlen munkaerő aránya a legmagasabb.

Sajnos a térség, a Taktaköz, a Harangod-vidéke, hagyományosan mezőgazdasági jellegét lassan elveszíti, egyre több a parlagon hagyott földterület, jellemző az elszegényedés. Megjelent a munkaerőpiacon a Szerencsi Cukorgyár bezárása miatt "felszabaduló" munkaerő, új munkahelyek nem létesülnek, ezek az emberek bekerülnek a munkanélküli ellátásba, ahonnan, mint tudjuk újra kikerülni nagyon nehéz. Ezzel a lehetőséggel évekre tudnánk munkát biztosítani az itt élő emberek jelentős hányadának. A kísérleti projekt tapasztalatai alapján ki lehet majd dolgozni az egész országra vonatkozó megvalósítási tervet.

Természetesen ezt a feladatot csak megfelelő szakértelemmel, tapasztalatokkal rendelkező szakemberek irányításával lehet megvalósítani, az erdőgazdálkodás során a jó gazda gondosságával kell eljárni. A javaslat esetleges támogatása esetén szívesen állok rendelkezésre, hiszen hosszú évek erdőművelési tapasztalata áll mögöttünk.

Kérem Elnök Asszonyt és a bizottság tagjait, gondolják át és vitassák meg ezt a lehetőséget. Megvalósulása esetén közvetett módon a Magyar Állam lehetne az egyik legnagyobb foglalkoztató, összefogásban a településekkel.

Tájékoztatom Elnök Asszonyt, hogy egyidejűleg megküldöm javaslatomat Szűcs Erika miniszter asszonynak, valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottság valamennyi tagjának.

További munkájukhoz kívánok sok sikert!

Taktaharkány, 2008. november 19.

Tisztelettel:

Varga László
polgármester

(Szerencsi Válasz, Szent Korona Rádió)

http://szentkoronaradio.com/belfold/2008_12_03_egy-videki-polgarmester-nyilt-leve le-az-orszaggyuleshez
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tapasztalatokkal, földterületekhez, erdőgazdálkodási, megvalósításában, elnéptelenedését, szentkoronaradio, földterületeket, foglalkoztatást, végrehajtásának, országgyűléshez, erdőterületeket, szomszédságában, orszaggyuleshez, erdőgazdálkodás, tapasztalataink, erdőtelepítésre, bűncselekmények, szabálysértések, foglalkoztatási, levegőtisztaság, hasznosításának, munkanélküliség, leghátrányosabb, településekkel, kistelepülések, foglalkoztatás, kistérségeinek, szakértelemmel, vagyonkezelési, munkaerőpiacon, veszélyeztetik, erdőtelepítési, tulajdonosának, önkormányzatát, ellenőrzésével, áthidalásaként, vidéki polgármester, szociális törvény, tervezet szerint, ilyen nagyságú, bizottság részére, ország szinte, kistelepülések további, rendszeres szociális, ezzel kapcsolatos, települések számára, 4100 lakosú, alábbi javaslattal, mezőgazdasági rendeltetésű, mezőgazdasági termelésre, állam ezeket, földeket mezőgazdasági, Magyar Országgyűlés, Németh Erzsébet, Tisztelt Elnök Asszony, Területfejlesztési Bizottság, Nemzeti Erdőtelepítési Programban, Nemzeti Földalapról, Magyar Állam, Nemzeti Földalaphoz, Magyar Államnak, Szerencsi Cukorgyár, Kérem Elnök Asszonyt, Tájékoztatom Elnök Asszonyt, Szűcs Erika, Varga László, Szerencsi Válasz, Szent Korona Rádió,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért kiabálunk amikor dühösek...  A televizió nem a kultúrát kép...  Szívem tiéd  Nem számIt  A kételkedés kezelése  Egy lelki imádság  Kövesd a cowboyt!  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Szép napot kívánok  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Popper Péter szavai  A sors  Akarat  Erdőn  Soha ne kedvezz...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Nem tudhatod  Kövesd a cowboyt!  Soha ne kedvezz...  Paul David Tripp Április 20  Leonardo da Vinci gondolata  Paul David Tripp Április 20  Idő  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  képre írva  Szép estét  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Albert Einstein gondolata  Png fotel  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Szép napot kívánok  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam  Alázat  Png kutya  Alázat  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Krisztinától  Alvó cicák  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Idő  Akarat  Alázat  Nevem  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 20  A kételkedés kezelése  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Alázat  Facebookon kaptam Annuska bar...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
vidéki polgármester, szociális törvény, tervezet szerint, ilyen nagyságú, bizottság részére, ország szinte, kistelepülések további, rendszeres szociális, ezzel kapcsolatos, települések számára, 4100 lakosú, alábbi javaslattal, mezőgazdasági rendeltetésű, mezőgazdasági termelésre, állam ezeket, földeket mezőgazdasági, törvény figyelembe, tulajdonában álló, közfoglalkoztatás színvonalának, foglalkoztatási formával, munkájukat elvesztett, 1990-es évektől, ország erdőállománya, privatizáció során, erdőterületeket felvásárolták, újbóli szakszerű, általam vezetett, egyre nehezebbé, erdőművelés során, helyben való, településhez való, vidékről városba, kistelepülések elnéptelenedését, emberi oldala, folyamatos erdőtelepítés, levegőtisztaság javulása, talajerózió megállítása, médiában szinte, lakosság jelentős, földgáz árának, településeken olyan, emberek részére, munkával létrehozott, nemzeti vagyonkezelő, állami földeket, családi gazdaságok, értékesíteni kívánt, tőkeerős spekulánsok, értékesítés folyamatában, földet továbbértékesítik, külföldiek előtt, magyar kisgazdák, termőföld értéke, javaslat pozitív, jogszabályi hátteret, földterületek tulajdonosának, szerencsi kistérség, további gyakorlat, országos adatok, legmagasabb arányú, képzetlen munkaerő, parlagon hagyott, emberek bekerülnek, munkanélküli ellátásba, lehetőséggel évekre, kísérleti projekt, egész országra, feladatot csak, erdőgazdálkodás során, javaslat esetleges, bizottság tagjait, egyik legnagyobb, tapasztalatokkal, földterületekhez, erdőgazdálkodási, megvalósításában, elnéptelenedését, szentkoronaradio, földterületeket, foglalkoztatást, végrehajtásának, országgyűléshez, erdőterületeket, szomszédságában, orszaggyuleshez, erdőgazdálkodás, tapasztalataink, erdőtelepítésre, bűncselekmények, szabálysértések, foglalkoztatási, levegőtisztaság, hasznosításának, munkanélküliség, leghátrányosabb, településekkel, kistelepülések, foglalkoztatás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3065
  • e Hét: 17295
  • e Hónap: 28406
  • e Év: 181902
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.